[...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]
[...] mleczka roślinne, są wzbogacane przez producentów w witaminę D3. No i oczywiście najprostszym sposobem radzenia sobie przez wegan z problemem ewentualnego niedoboru są suplementy witaminy D3, pośród których znajdziemy też wolne od składników pochodzenia zwierzęcego, dedykowane przez producentów właśnie weganom i wegetarianom. Sławomir Ambroziak
Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
[...] ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór witaminy B12 Niedobór witaminy B12 również może prowadzić do anemii. Tak samo, jak żelazo, jest ona bardzo ważnym składnikiem odżywczym w diecie każdego człowieka i jest [...]
[...] Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z inną popularną nazwą witaminy D - witaminą słońca. Witamina D a ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych Ponownie zauważono związek między niskim poziomem witaminy D w organizmie a [...]
[...] A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] dla płodu). Jednak witamina A odgrywa zasadniczą rolę w embriogenezie (czyli rozwoju zarodka), a ryzyko teratogenności jest ograniczone. Pamiętać trzeba, że niedobór witaminy A także może spowodować nieprawidłowości w rozwoju dziecka. Witamina ta odgrywa istotną rolę w rozwoju płuc, układu odpornościowego, a jej niedobór zwiększa u [...]
Jak można się bronić przed procesami utleniania? Przede wszystkim należy stosować zbilansowaną dietę bogatą w witaminy: A, C i E. Intensywny, submaksymalny wysiłek fizyczny powinien być powoli wprowadzany do planu, nie należy bez przygotowania forsować ustroju ciężkim treningiem interwałowym czy bieganiem długodystansowym. Brak stopniowania [...]
[...] w diecie ketogenicznej może być go zbyt mało. Witaminy Wśród najczęściej spotykanych niedoborów witamin u osób stosujących dietę ketogeniczną, naukowcy wymieniają braki witaminy D, K, C, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Widzimy zatem, że wykluczenie niezwykle pożytecznych produktów roślinnych, zwłaszcza warzyw i owoców, może skutkować [...]
[...] sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
[...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]
Czy miałeś kiedyś momenty, w których usilnie próbowałeś sobie przypomnieć jakiś szczegół? Na przykład nazwy restauracji, w której jadłeś kilka dni temu, albo gdzie schowałeś swoje słuchawki do słuchania muzyki lub klucze? Okazuje się, że to wcale nie wczesna demencja — bądź spokojny. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, dlaczego zapominasz o wielu [...]
[...] potrzeby swojego organizmu i czego może mu brakować z racji niejedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi przede wszystkim o białko i witaminę B12. Niedobór tej witaminy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
[...] warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
[...] jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy eliminować wapnia całkowicie z diety. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas [...]